28 Mart 2024 Perşembe   

ERMEYDANLARININ BAYRAMPAŞALI DEMİR ADAMI

ERMEYDANLARININ BAYRAMPAŞALI DEMİR ADAMI
 

Türkiye’deki 64 Başpehlivandan biri de Bayrampaşa’da ikamet eden ‘Demir Adam’ lakaplı Abdullah Güngör. 14 yıldan beri Kartaltepe’de oturan Abdullah Güngör’ün adı memleketi Samsun’da bir caddeye verildi. Güngör, Bayrampaşa’da yeni güreşçiler yetiştirmek ve ilçede adının yaşatılmasını istiyor.


Öncelikle sizi tanıyalım?
1985 Samsun Ladik doğumluyum. Evliyim, 2 kızım, bir oğlum var.  2004 yılından beri Bayrampaşa Kartaltepe’de oturuyorum. 2004’te Ankara Büyükşehir Belediyespor’dan, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’a transfer oldum. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Spor Bölümleri Enstitüsü Spor Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans mezunuyum. Şu an doktora yapıyorum. 

Güreşe nasıl başladınız?
1995 yılında Samsun’un Ladik ilçesinde güreşe başladım. 1996’da Samsun Güreş Eğitim Merkezi açıldı. 300 kişi arasından ilk 20’ye girdim ve 2002’de mezun olan 2 kişiden biri oldum. Ladik, güreşi çok seven bir ilçe. Türkiye’de 65 ilin Başpehlivan’ı yokken Ladik’de 6 Başpehlivan var. Ladik’te adımın verildiği bir cadde var. Bu benim için onur verici. Minder güreşçisi olarak yıllarca ülkemi temsil ettim. 1.5 yıldan beri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda güreş antrenörü ve spor uzmanı olarak görev yapıyorum. 2006’da Kırkpınar’da Büyük orta boyda 3. oldum. 2008’de ise Baş altında 3. oldum ve 23 yaşında en genç Başpehlivan ünvanını aldım. Kırkpınar öncesi son olarak 8. Sultangazi Yağlı Güreşleri Başpehlivanı oldum. 

Demir Adam lakabınız nereden geliyor?
Yiğit namıyla anılır. Benim lakabım da Demir Adam. Bu lakabı 2014 yılında Balıkesir’in Kepsut ilçesinde yapılan güreşlerde taktılar. Final müsabakasında cazgır bizi salavatlarken, elini omzuma koydu ve ‘sen demir gibisin’ dedi. Sonra da beni ‘Demir Adam’ diye anons etti. Lakabımla ilgili enteresan bir şey de yaşadım. Bir gün güreş camiasından bir ağabeyimiz aradı, inşaat yapacağını ve demire ihtiyacı olduğunu söyledi. Meğer benim güreş dışında demir işi yaptığımı sanıyormuş. Böyle de ilginç bir anım var.   

Güreş dışında ilgilendiğin bir spor dalı var mı?
Güreş dışında futbol oynamayı ve at binmeyi çok severim. Bunların dışında severek yaptığım bir şeyi de sizlerle paylaşayım. Ben ayda 3-4 defa Edirnekapı Şehitliği’ne giderek, oradaki şehitlerimizi ziyaret eder ve şehitlerimizin mezarlarını tek tek yıkayarak temizlerim. Onlar bizim canımız ciğerimiz. Eşimi ve çocuklarımı da yanımda götürürüm. Ben temizlik yaparken, eşim Kur’an-ı Kerim okur.  

Güreş, hakettiği değeri görüyor mu?
Güreş; ecdad emaneti bir spor. Kıbleye dönülerek, salavatlarla Allah Allah nidalarıyla sahaya çıkılan bir peygamber sporu aslında. Güreşin bu manevi yönü benim üzerimde çok etkilidir. 2010 yılında UNESCO Kırkpınar güreşlerini kültür mirası olarak ilan etti. Ülkemizde spor anlamında bu kadar çok tesis varken insanların ilgisi az. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde antrenörlük yapan meslektaşlarım var. Cebeci Spor Kompleksi’nde her gün antrenmanlar yapıyoruz. Hedeflerim arasında Bayrampaşa’da güzel bir güreş altyapısı oluşturmak var. Bununla ilgili de Uluslararası Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yetenek taraması yaptık. Bayrampaşa Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Fatih Sultan Mehmet Alabacak ile beraber bu proje üzerine çalışıyoruz. Kaymakamımız ve güreş federasyonu başkanımız da projeye destek veriyor. 

Bayrampaşa’nın güreşe olan ilgisi nasıl?
Bayrampaşa’yı çok seviyorum. Bir kere Bayrampaşa’ya ismini veren Sadrazam Bayram Paşa, Samsun Ladikli. Bayrampaşa’da ilk ve son kez 2012 yılında güreş yapıldı. Çetin Emeç Stadı’nda dolu tribünlerin önünde güreştik. Kağıthane, Sultangazi, Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Sancaktepe ve Beylikdüzü gibi yerlerde güreş turnuvaları geleneksel hal almaya başlarken, ilçemiz Bayrampaşa’da 2012 yılından sonra yapılmaması üzücü. Yetkililer böyle bir organizasyon gerçekleştirmek isterse elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Güreş çevremi kullanarak buraya tüm başpehlivanları toplarım. Birçok projeye imza atan Bayrampaşa Belediyesi bu organizasyonun da üstesinden gelir. Belediye Başkanımız Atila Aydıner’e Türkiye’de ilk defa olmasını istediğim Bayrampaşa Belediyesi Yağlı Güreş Kulübü açma projemi sunmak istiyorum. Bu çok maliyeti olan bir proje değil. Futbolda, basketbolda yıldızlar yetiştiren bir ilçe olarak güreşte yıldız isimler yetiştirip, Avrupa, Dünya ve Olimpiyatlarda dereceler elde edelim ve bu sporcular Bayrampaşa’dan çıksın istiyorum. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Türkiye’deki 64 başpehlivandan biri olarak Bayrampaşa’da oturan tek başpehlivanım. Bayrampaşa’nın tarihinde başta, başpehlivanlıkta, başaltında, büyükortada benden başka derece yok. Hedefim Bayrampaşa’ya altın kemeri getirmek. Arda Turan’ın ismi spor tesislerine ve caddeye verildi. Semih Erden ve Hidayet Türkoğlu’nun isimleri spor tesislerine verildi. Konuyla ilgili Bayrampaşa Belediyesi’ne resmi başvuruda bulundum ve Kartaltepe’deki Mercan Parkı’na ya da herhangi bir spor tesisine adımın verilmesini istedim. 80 milyon içerisinde 64 Başpehlivanız. Bu 64 Başpehlivandan biri olarak ben Bayrampaşalıyım. Bir başpehlivan 20-25 yılda yetişiyor. İsmimi bir parkta veya bir spor salonunda gören gençler bu işe baş koyacaktır. Bu dileğimi Sayın Cumhurbaşkanımıza da iletmeyi düşünüyorum.

Tarih: 23 Temmuz 2018 Pazartesi    Hit: 3175

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol