25 Nisan 2024 Perşembe   

Mustafa HATİPLER / Prof. Dr. / Rumeli Mektupları

EĞİTİMİN ABC’Sİ DEĞİL, EVVELİ, BUGÜNÜ VE YARINI İÇİN

 

EĞİTİMİN toplumsal gelişmenin ve değişimin kilidi, ülke kalkınmasının dinamosu olduğu gerçeği ile yüzleşmek ve nesilleri bugüne değil yarına göre hazırlamak hususunda bir türlü başarılı olamadık. Çoğu kez palyatif tedbirlerle günü kurtardık. Gün kurtuldu ama uygulama farklılıkları bir kaç neslin harcanmasına neden oldu. Geriye dönüp baktığımızda, uygulama senaryasu tam olarak hazırlanmamış sistemlerin, hazırlıksız değişimlerin neden olduğu büyük bir gönül kırıklığı, gönül yorgunluğu görüyoruz. 150-200 yıllık eğitim serencamımız böyle bir fotoğraf veriyor malesef. Oysa çok değil, 70 yıl önce, ikinci Dünya Savaşı’nda Almanların Fransa’nın Alsas-Loren bölgesini kolaylıkla işgali nedeniyle, savaş sonrasında, bölgeyi savunmamakla suçlanan ve yargılanan Fransız generalinin sözleri ortada duruyor. Fransız Generali, bölgenin kolaylıkla Almamların eline geçmesinin nedeninin askeri değil bölge insanının eğitimiyle ilgili bir sorun olduğunu söylemiştir.
Bu kadar önemli olan eğitim konusuna kafa yormak, eğitim sorunlarıyla dertlenmek ülkesini seven her aydının birinci vazifesi olmalıdır. İşte böyle bir aydın kişinin, can dostum Memiş Okuyucu’nun güzel bir çalışması, geçtiğimiz hafta “Maarifimiz ve Geleceğimiz” adıyla kitaplaşmış olarak kültür dünyamıza girmiş oldu. Memiş Okuyucu, aslında sadece kitap yazmamış; asgari 50 yıllık bir titiz bir birikimle, eğitimin içinden gelen kimliğiyle ve derin araştırmacı kişiliğiyle eğitim yaramıza neşter atmış. 150-200 yıllık yarayı bütün ecramıyla ortaya koymuş, derdi anlatmakla kalmamış, ciddi çözüm önerileri sunmuş.
Fikir ve düşünce ışığını, Yunus Emre’nin: “İlim ilim bilmektir/İlim kendin bilmektir” düsturundan alan yazar Memiş Okuyucu bunu: “Bilginin değerli olanı, irfânî ve hikmetli olanıdır.” diyerek açıklamıştır. Okuyucu: “Maarifin hedefi, insanımızı irfânî bilgiye ulaştırmak, hikmete doğru, çabaya ve aşka dayalı bir yolculuk yaptırabilmektir. Medeniyetimizin kültür temelleri, insanın kendini bilmesi esasına dayanır” diyerek doğru tespit, teklif ve çözümler ortaya koymuştur.
Memiş Okuyucu’yu tebrik ederim.
Memiş Okuyucu’nun “Maarifimiz ve Geleceğimiz” isimli bu güzel eseri, eğitimle ilgili hikayemizin bir haykırışıdır. Bu sese kulak vermek, bu çağrıya gönül vermek, Memiş Okuyucu’nun eğitimle, Türkçemizle ilgili dertlerine hem-dert olmak, ülkesini seven her aydının namus borcudur.
Dileyenler kitapla ilgili yazımıza aşağıda yer alan
http://www.tyb.org.tr/kendi-ninnimizi-soylemek-uzerine-38358h.htm linkinden ulaşabilirler. Ayrıca kitabevleri, kitaba ulaşmak isteyenleri bekliyor.

Tarih: 27 Mayıs 2019 Pazartesi    Hit: 1254




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol