20 Nisan 2024 Cumartesi   

Ümit ALBAYRAK / Gazeteci Yazar / Yiğitçe

EĞİTİM ŞART!

 

ÖNCELİKLİ olarak yeni eğitim ve öğretim yılının ve yeni futbol sezonunun Türkiye’mize hayırlı olmasını diliyorum.
Yeni eğitim ve öğretim yılında tüm öğrencilere başarılar diliyorum.
Yine yeni sezonda Bayrampaşaspor’a başarılar diliyorum.
Sezon içinde inişler-çıkışlar olsa da birlik ve beraberlik sağlanması halinde istikrarlı sonuçların alınmasıyla yeniden 2. Lig’e çıkması çok zor değil. Yeter ki camiada bütünlük sağlansın.
Bu yazımda spordan ziyade hayatımızın her alanında olan eğitimden bahsetmek istiyorum.
İnsan doğduğu andan itibaren eğitim alır ve bu ölene kadar devam eder. 
İnsan ilk eğitimini ailesinden alır. Aile içerisinde sergilenen davranışlar, konuşmalar ve yapılanlar bize bir şeyler öğretir. Yaşımız ilerledikçe okullarda eğitim alırız. Aldığımız eğitimler sayesinde hayata, insanlara, doğaya, canlılara, dine, dile, bilime, spora ve çeşitli faaliyetlere karşı bilgi sahibi oluruz.
Her insan aldığı eğitim ile birlikte kendini geliştirir ve geleceğini şekillendirir. İyi bir gelecek için alınan eğitimin nitelikli olması çok önemlidir. Eğitim hayatın her alanında vardır. 
Sporda eğitim konusuna gelirsek…
Spor ortamı içinde birey kendi yeteneklerini ve başkalarının yeteneklerini tanımayı, eşit koşullarda yarışmayı, yenilgiyi kabullenerek başkalarını takdir edebilmeyi, kazandığı zaman mütevazi olabilmeyi, başkalarına yardım etmeyi, doğayla ve zamanla yarışarak zamanını ve emeğini en iyi şekilde kullanmayı öğrenir. Bu anlamda spor insanı çok yönlü olarak hayata hazırlamayı amaçlayan çağdaş eğitim sisteminin önemli bir aracıdır.
Spor-eğitim ilişkisi kişi yaşamında çok önemli olduğu gibi, toplumun yapılanmasında da buna paralel olarak çok önemli bir yer tutmaktadır. 
Herhangi bir alanda eğitmen olarak görev alan kişiler öncelikle kendileri eğitilmiş olmalılar ki yaptıkları işin gereğini ve önemini daha iyi kavrayabilsinler.
Günümüzde spor alanlarında istenmedik davranışların altında yatan gerçek, yetersiz eğitimdir. Sporu “dostluk, kardeşlik, barış ve sağlıklı yaşama biçimi” diye anlatmaya çalışıyoruz ama maalesef spor alanlarında, onu tam tersi bir imajla karşılaşıyoruz. 
Günümüzde fair-play söylemlerinin ve 6222 sayılı sporda şiddeti önleme kanunun da pek yarar sağladığını maalesef göremiyoruz.
Sporda dürüstlük ve centilmenlik ilkesini eğitim yoluyla vermek zorundayız.
Sporda yetersiz eğitim, en alt birimlerin başarısından, ulusal düzeydeki başarıya kadar bütün kategorileri olumsuz yönde etkilemektedir. Türk sporunun yükselebilmesindeki ana faktörlerin başında eğitimin yetersizliği gelmektedir. İnşallah bu sorun yetkili kurullarca en kısa sürede giderilir. 
Yazımın başında dediğim gibi eğitim şart.
Bu şart olan eğitimin, ailelerden başlayarak, okullarda ve spor kulüplerinde geleceğimizin teminatı olan çocuklara iyi birer insan olarak verilebilmesi dileğiyle…

Tarih: 17 Eylül 2019 Salı    Hit: 1827




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol