29 Mart 2024 Cuma   

DAHA NİCE 70 YILLARA…

DAHA NİCE 70 YILLARA…
 

İlk günkü niyetle; daha nice 70’lere..

1950 yılında kurulan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 70 yıldan beri sadece Rumeli göçmenlerinin değil yurt içi ve yurt dışındaki birçok insanımızın acı ve tatlı günlerinde hep yanında oldu. Derneğin Genel Başkanı Adnan Şahinler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gönüllere dokunmaya devam edeceklerini söyledi.

Bundan 70 yıl önce tüm hayatlarını bir bavula sığdırıp gurbet elden vatanlarına dönen kardeşlerine yardım etmek isteyen Rumelililerin aklına dernek kurma fikri gelmiş. O dernek zamanla öyle büyümüş ki verdiği bursla bugüne kadar binlerce gencin okumak için gerekli ihtiyaçlarını karşılamasına yetmiş. Yaptığı düzenli yardımlarla tutunacak kimsesi olmayanların yıl boyunca sadece ocaklarında sıcak bir aş pişmesine değil, hayata dair tüm umutların yeniden yeşermesine de yetmiş. Otizmli çocuklardan sevgi evlerine kadar Türkiye’den hatta dünyanın farklı ülkelerinden elinden tutulması gereken kim varsa ayrım yapmadan hepsine yetişmiş. 70 yılda on binlerce ihtiyaç sahibine dağıtılan yardımların toplamı yüzlerce milyon lirayı geçmiş. Peki, tüm bu yaptıkları o derneğe yetmiş mi? Elbette yetmemiş. Çünkü 70 yıl önceki kurucularından bugün o derneği yaşatanlara kadar herkesin kalbinde hep aynı dilek varmış.

Daha nice 70 yıllara… 
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Adnan Şahinler, “İlk günkü niyetle daha nice 70’lere” diyerek derneğin kuruluşunun 70. yılını kutladığı şu günlerde Paşavizyon Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
1961 İstanbul doğumluyum. Makedonya Üsküplü’yüm. Babam 1955’te Türkiye’ye göç etmiş. 2 kız, 2 erkek olmak üzere 4 kardeşiz. En küçükleri benim. 2 oğlum var. Suni deri işi ile uğraşıyorum. Beykoz’da ikamet ediyorum.

DERNEĞİN KURULUŞU VE TARİHİ HAKKINDA BİLGİLER VERİR MİSİNİZ?
Dernek ilk kurulduğunda Rumeli Türkleri Cemiyeti diye anılıyordu. Rumeli’den göç eden ailelere maddi ve manevi destek olmak için kurulan bir oluşum. Türkiye’ye göç eden Rumelililere barınabilecekleri bir ev bulmak ve iş imkânı sağlamak adına kuruldu. Yani göçmen kardeşlerimiz orada ne iş yapıyorsa burada da mesleğini icra edebilmesi adına yardımlaşma ve dayanışma çerçevesinde güzel amaçlarla kuruldu Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği. Derneğimizin kuruluşunda Yücel Şehitleri ve Yücel Teşkilatı üyelerinin de çok büyük katkıları var. Hatta Yücel Teşkilatı’nda görev alıp aynı zamanda derneğimizde başkanlık yapan 4 kişi var.

DERNEKLE TANIŞMANIZ NASIL OLDU?
Babam o dönem Rumeli Türkleri Cemiyeti diye anılan derneğe üyeydi. Ben de küçük yaşlardan itibaren gide gele derneğe üye oldum. Bunun yanı sıra şu anda İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili aynı zamanda da İYİ Parti Kocaeli Milletvekili olan hemşehrimiz Lütfü Türkkan’ın derneğimizde başkanlık yaptığı dönemde yönetici olarak görev yaptım.

DERNEĞİN 20’NCİ BAŞKANISINIZ. BAŞKANLIĞA GİDEN SÜREÇTEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nde çok sayıda görevlerde bulundum. Zamanı geldiğinde de sağ olsun üyelerimiz beni başkanlığa layık gördüler. Derneğimizde bir dönem 3 yıl sürecek şekilde başkanlık sistemimiz var. Şu anda ikinci dönemimi yaşıyorum. Yaklaşık 5 yıl oldu. Daha önceki başkanlarımız çok başarılı işlere imza atmışlardı. Bizler, dernekte en alttan en üste kadar dayanışma halinde çalışıyoruz. Bayrağı bir önceki başkanımdan aldım ve derneği daha yukarılara taşımak için yönetim kurulumuzla birlik içinde çalışmaya devam ediyorum. Zamanı geldiğinde ben de bayrağı daha genç bir arkadaşımıza teslim ederek yapacağı çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi destek vereceğiz. Önemli olan isimler değil, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ilelebet var olması…

KAÇ ŞUBENİZ VE KAÇ ÜYENİZ BULUNUYOR?
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Bayrampaşa, Kemerburgaz ve Kâğıthane olmak üzere üç şubemiz var. Genel merkezimizin ardından ilk şubemiz göçmenlerin yoğun olduğu Bayrampaşa’da açıldı. Daha sonra Kemerburgaz, ardından da Kağıthane şubemiz açıldı. Bayrampaşa şubemizin başkanlığını Metin Altıntaş, Kemerburgaz şubemizin başkanlığını Perihan Kılınç, Kağıthane şubemizin başkanlığını ise Erol Akik yapıyor. Şubelerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Genel merkezimizin dışında şubelerimizin de projeleri, etkinlikleri, yardım organizasyonları oluyor. Şubelerimizle istişarelerde bulunarak kendilerine yardımcı olduğumuz gibi kimi etkinliklerde de şubelerimizin misafiri oluyoruz. Genel merkez ve şubelerimizle birlikte 5 bin üyemiz var. Tüm üyelerimiz Rumeli kökenli olup, ata yadigârı topraklarımızdan olmasına önem veriyoruz. Bu sadece üyelik sisteminde geçerlidir. Yaptığımız yardımlarda kesinlikle ve kesinlikle ırk, dil, ­­­­din ayrımı gözetmiyoruz.

DERNEĞİN GELİRLERİ NASIL SAĞLANIYOR?
Bildiğiniz gibi dernekler gönüllülük esasına dayanıyor. Burada herkes canla-başla mücadele ediyor. Gelir konusunda üye aidatlarımızın yanında zekât sistemimiz var. Gelirimizin büyük bir bölümünü bu zekât sisteminden sağlıyoruz. Bunun yanı sıra yine bağışçılarımız var. Aidat, zekât ve bağışçılarımızdan ziyade eski Başkanımız Muzaffer Çavuşoğlu döneminde edindiğimiz bir mülkümüz var. Bu mülkten de edindiğimiz bir gelirimiz var.

BAŞKANLIĞINIZ DÖNEMİNDE YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
Yıllardan beri dernek olarak ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarda bulunuyoruz. Öğrencilere burslar veriyoruz. Ülke genelinde olduğu gibi Ata yadigârı topraklarımız olan Balkanlarda da sürdürdüğümüz birçok yardım organizasyonu var. Makedonya Üsküp’te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nun tüm tesisat sistemini yeniledik. Gostivar’daki Mustafa Kemal İlkokulu’nun ihtiyaçlarını giderdik. Orada okuyan öğrencilerimize yardım ettiğimiz gibi yine erzak dağıttığımız ve iftar organizasyonu yaptığımız etkinlikler de oluyor. Bundan yaklaşık 3 yıl önce sel felaketi ve yine yakın geçmişte yaşanan bir deprem felaketi oldu. Hemen anında orada sel ve depremden zarar gören ailelere büyük destekler sağladık. Ülkemizde yaşanan Elazığ depreminden zarar gören Malatyalı depremzedelerimiz için ihtiyacı olanlara 15 adet akülü sandalye dağıttık. Bunun yanı sıra yine 55 adet akülü sandalyeyi de Türkiye’de bulunan ihtiyaç sahiplerine vereceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık sadece gidip ihtiyaç sahiplerine teslim etmesi kaldı.

GELENEKSEL YÜCEL ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMI İLE İLGİLİ BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Her sene geleneksel olarak yaptığımız Yücel Şehitlerini Anma Mevlidi’ni bu yıl Büyük Çamlıca Camisi’nde gerçekleştirdik. Bu mevlitten bir gün önce İdlib’ten gelen şehit haberleriyle acımız daha da katlandı. Mevlidimizi Yücel, İdlib ve tüm şehitlerimiz için okuttuk. Rumeliler olarak her zaman ülkemizin yanında ve ülkemizin emrindeyiz. Ülkemiz için ne fedakârlık gerekiyorsa yapmaya hazırız. Gerekirse bu vatan için şehit olacak binlerce Rumeliliyiz. Bu vesileyle bir kez daha Allah bu tür acıları yaşatmasın diyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

70. YILA ÖZEL OLARAK BUGÜNE KADAR NELER YAPTINIZ VE YIL İÇERİSİNDE HANGİ ETKİNLİKLERE İMZA ATACAKSINIZ? 
Dernek olarak zaten her sene üzerine katarak gitmeye özen gösteriyor ve daha çok gönüle dokunmaya hassasiyet gösteriyoruz. Derneğimizin 70. yılına özel etkinliklerimiz olacak. Yücel Şehitlerini anma mevlidiyle bu etkinliklerimize başladık. Yine 70. yılımızda derneğimizden burs alan öğrenci sayısında artış olacak. Bunun dışında şehit ve gazi ailelerinin çocuklarına, otizmli çocuklara ve ihtiyaç sahibi ailelere yönelik çalışmalarımız olacak. 70. yıl etkinlikleri içerisinde biri Trakya’da biri Elazığ’da 5’i de Balkanlarda bulunan ve önceden tespit ettiğimiz 7 okulun A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını gidereceğiz. Dile kolay 70. yılımızın içerisindeyiz. Etkinliklerimiz de bu bilinçte ve daha bereketli şekilde olacaktır.

70. YILA ÖZEL BURSLARINIZIN SAYISINDA ARTIŞ OLACAK MI?
Eğitim alanında yaptığımız en önemli adımlardan biri burs imkânı sağladığımız öğrencilerimizdir. Yıllar önce başlayan ve sayıları bugün binlere ulaşan burs verdiğimiz öğrencilerimiz var. Geçen sene 690 öğrenciye burs vererek eğitim hayatlarına bir nebze olsun destek olmaya çalıştık. Bu sene 70. yıl anısına burs vereceğimiz öğrenci sayısını 707’ye çıkardık. Sadece Rumelili öğrencilerimiz faydalanmıyor bu burslardan. Türkiye genelinde yararlanan öğrencilerimiz olduğu gibi, 17 farklı ülkeden eğitim almak için ülkemize gelen öğrenciler de bu burslarımızdan yararlanıyor. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, bizim kapımız herkese açık. Kriterlerimiz arasında öğrencilerin ihtiyaç sahibi olmasına ve başarılı olmasına önem veriyoruz. Bazı dersleri zayıf olan öğrencimizle görüşüp derslerini düzeltmelerini istiyoruz. Öğrenci derslerini düzeltip bize tekrar geldiğinde kendisine geriye dönük de burs veriyoruz. Aslında bir konuda da öğrencileri teşvik etmiş oluyoruz. Bunun meyvelerini de almış olduk. Bu 707 öğrencinin 50’si ise şehit ve gazi ailelerinin çocukları. Bu 50 evladımızı da ilkokuldan itibaren bursla destekliyoruz.

OTİZMLİ ÇOCUKLARLA İLGİLİ NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ?
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak otizme önem veriyor ve bu konuda farkındalık yaratmak için çalışıyoruz. Yönetim Kurulu Üyemiz Zuhal Kahyaoğlu önderliğinde konuyla ilgili çok önemli çalışmalara imza attık. Geçen yıl burs verdiğimiz 36 otizmli çocuk sayısını bu yıl 42’ye çıkardık. Otizmli çocuklarımız özel bireyler oldukları için eğitimleri de bu yönde özel bir şekilde ilerliyor. Sağ olsun bağışçılarımız ve hayırseverlerimizin yardımlarıyla her sene daha fazla otizmli çocuğumuza burs veriyoruz.

YARDIM ELİ UZATTIĞINIZ BAŞKA KİMLER VAR? 
Derneğimiz eğitim bursları dışında genel merkezimiz ve şubelerimizle birlikte toplam 540 aileye de erzak yardımında bulunuyor. Her ay başı 540 ailemizin evine erzaklarını yöneticilerimiz kendi elleriyle teslim ediyorlar. Bunların dışında ihtiyaç sahibi aileler de hastalık ve ameliyat gibi sağlık sorunları olduğunda da kendilerine desteklerimiz oluyor.

DERNEĞİNİZİN TAKIMI VARDARSPOR’LA İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Vardarspor 1954 yılında derneğimizin çatısı altında kuruldu. Kulübümüze dernek olarak her türlü maddi ve manevi desteği sağlıyoruz. Takımımız bu sezon 1. Amatör Lig’de mücadele etti. Maalesef bir üst lig olan Süper Amatör Lig hayalimizi bir sene erteledik. Vardarspor’un başına da derneğimizin üyelerinden Pala Suni Deri’nin sahiplerinden Yasin Pala’yı seçtik. Yeni sezonda hedefimiz Yasin Pala’nın başkanlığında güzel bir ekip oluşturarak Süper Amatör Lig’e çıkmak için mücadele edeceğiz. Yönetim olarak bizler de maç kaçırmamaya çalışıyoruz. Gerek iç saha gerekse deplasman olsun tribündeki yerimizi alarak takımımıza destek olmaya çalışıyoruz.

RUMELİ GENÇLİK PLATFORMU NASIL BİR OLUŞUM OLACAK?
Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği genel merkezinin yanı sıra Bayrampaşa, Kemerburgaz ve Kâğıthane şubelerimizde çok sayıda genç arkadaşımız var. Bu genç arkadaşlarımız arasında siyasete atılmak isteyenler de var. Kurmayı düşündüğümüz Rumeli Gençlik Platformu tamamen siyasete girmek isteyen gençlerle ilgili olacak. Genç arkadaşlarımız istedikleri partiden siyasete girebileceği gibi derneğin kapısından girdikleri an siyasi görüşlerini bir kenara bırakarak Rumeli Derneği Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında çalışmalarını yürütecekler. Derneğimiz siyaset üstü bir dernektir. Gençlerimiz o partili bu partiliden ziyade asıl olanın Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği olduğunu bilerek bilinçli bir şekilde hareket edecekler.

SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Derneğimiz 1980 ihtilalinde kapatılmayan tek dernek olarak da öne çıkıyor. Bu da devletimizin bize duymuş olduğu güvenden kaynaklanıyor. Biz, Rumelililer bayrak ve ezan için Türkiye’ye göç etmiş ailelerin fertleriyiz. Ata yadigârı topraklarımızı unutmamız mümkün değildir. Derneğimizin ben ve benden önceki başkanı Nuhi Şahinler, İstanbul doğumluyuz. Diğer başkanlarımız Rumeli doğumlu. Kuruluşundan itibaren tüm eski başkanlarımızı yâd ederek, ebediyete intikal etmiş başkanlarımızı da anmadan edemeyeceğim. Hayatta olan tüm başkan ve yönetim kurulu üyelerimize de sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Allah, onlardan razı olsun.


Paşavizyon Özel Röportaj: Cemil Sağlam

Tarih: 26 Mart 2020 Perşembe    Hit: 4866

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol