19 Nisan 2024 Cuma   

CEVATPAŞA’NIN YİĞİDO’SU!

CEVATPAŞA’NIN YİĞİDO’SU!
 

• Paşavizyon Gazetesi olarak her ay Bayrampaşa’nın bir mahallesinin muhtarına konuk olduğumuz sohbetlerimizin ikincisini Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Halis Söyler ile gerçekleştirdik.
3 dönemdir Cevatpaşa Mahallesi’nin muhtarlığını yapan Halis Söyler, mahallesinin sorunları ve yaptıkları çalışmalar hakkında Paşavizyon’a açıklamalarda bulundu. Biz sorduk kendisi cevapladı.

Öncelikli olarak sizi tanıyabilir miyiz?
1965 yılında Sivas’ın Zara ilçesinde dünyaya geldim. 1977 yılından beri Bayrampaşa’da ikamet etmekteyim. Oğuzhan İlköğretim Okulu ve ardından İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Metal İşleri Bölümü’nden mezun oldum. Askere gidene kadar Ülker’de Teknik Bakım personeli olarak çalıştım. Askerden sonra 2009 yılına kadar servis taşımacılığı ve galericilik yaptım. Evliyim. Oğlum İnşaat Mühendisliği yapıyor. Kızım da İşletme Bölümü mezunu. 

Neden muhtarlık yapmak istediniz ve kaç yıldır muhtarlık yapıyorsunuz?
2009 yılından beri Cevatpaşa Mahallesi Muhtarlığı yapıyorum. Şu anda 3. dönemim. 2009 yılında o dönemki muhtarımız Fikri Çalışkan’ın ısrarları ve çevremin de destekleri sonucu muhtarlığa aday oldum.  4 aday olarak girdiğimiz seçimi mahalle halkımızın da teveccühüyle kazanarak muhtar oldum. 2014 yılında 2 aday yarıştığımız muhtarlığa yine layık görüldüm. 2019’da yine 4 aday olarak girdiğimiz  seçimde mahalle halkımız beni 3. kez bu göreve layık gördüler. Kendilerine sizlerin huzurunuzda teşekkür ediyorum. 1993’den beri mahallemizde benim de dahil 4 muhtar görev aldı ve ilginç bir şekilde 3’ü benim gibi Sivaslı. Mahallemizin çeşitli sorunlarını çözmek, insanların sıkıntılarını gidermek manevi olarak çok büyük gurur ve mutluluk. 

Mahallenizin adı nereden geliyor?
Cevat Paşa, Çanakkale Savaşı sırasında Çanakkale Müstahkem Mevkii (Savunma Tesisleri) komutanlığı göreviyle dönemin en güçlü donanmasını karadan yenerek Çanakkale Boğazı’nı geçilmez kılmış bir kahramandır. Verdiği emir sonucu 8 Mart 1915 sabahı Nusret mayın gemisi, elimizde kalan son mayınları kıyıya paralel döşedi. 18 Mart 1915 sabahı düşman donanma gemileri Irresistible ve Ocean zırhlıları, o mayınlara çarparak Çanakkale Boğazı’nın derin sularına gömüldü. İşte mahallemizin adı Atatürk’ün de yakın silah arkadaşlarından Cevat Paşa’dan gelmektedir. Mahallemiz eskiden Bakırköy’e bağlıydı ve eski adı da yine değerli bir komutanımız olan Fevzi Çakmak’tı. Daha sonra Güngören ve Esenler ilçe olunca buralara bağlandı. 1990 yılında ise Bayrampaşa ilçe olduktan sonra 1993’de mahallemizde yapılan referandum sonucu Bayrampaşa’ya katıldık ve ­­Cevat Paşa adını aldık. 

Mahallenizde kaç kişi yaşıyor, nüfus dağılımı ve yaşayan kişilerin sosyal, ekonomik ve kültür yapıları gibi konular hakkında bilgiler verir misiniz?
Son nüfus sayımına göre mahallemizin nüfusu yaklaşık 22 bin kişi. Mahallemizde ağırlıklı olarak Sivaslı hemşehrilerim başta olmak üzere Bulgaristan göçmenleri, Trakyalı, Kastamonu ve Sinoplular bulunuyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin bir çok yerinden insanlar da mahallemizde yaşamaktadır. Mahalle kültürünün hala yaşatıldığı Cevatpaşa halkının büyük bölümü çeşitli iş sektörlerinde çalışan işçi ve esnaflardan oluşmaktadır. Mahalle halkının birbirleriyle ilişkileri, dostlukları, birlikleri, beraberlikleri ve yardımlaşmaları iyidir. 

Muhtarlığınız döneminde mahallenize yapılan hizmetlerden bahseder misiniz?
Mahallemize yapılan hizmetlere aracılık etmek ve yetkili birimlere bildirmek bizim asli görevimiz. Geride kalan 12 yılda mahallemize yönelik bir çok hizmetin hayata geçirilmesinde payım bulunduğu için çok mutluyum. Geride kalan 12 yıllık dönemde Cevatpaşa Spor Kulübü Tesisleri yapıldı. Nasrettin Hoca Parkı içinde bulunan mevcut Cevatpaşa Muhtarlığı binası daha modern bir şekilde yeniden yapıldı. Bayrampaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü asıl yerine geçtikten sonra sanırım ileriki dönemlerde bu bina Aile Sağlığı Merkezi olarak hizmet verecek. Son olarak ise Yıldırım Mahallesi’nde bulunan polis karakolu mahallemize taşındı ve Cevatpaşa Şehit Burak Bülbül Polis Merkezi hizmete açıldı. 

Mahallenizde önümüzdeki dönemlerde yapılacak projeler ve yenilikler var mı?
Eskiden Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezi’nin olduğu alana ilkokul yapılması gündemde. Bir dönem altı otopark üstü ilkokul olacak şekilde proje hazırlanmıştı ancak Milli Eğitim Bakanlığı uygun bulmadığı için gerçekleştirilmemişti. Mahallemizde tek ilkokul olduğu için maalesef tekli eğitime geçemiyoruz. Bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bayrampaşa Belediyesi’nin trafik sorununu ortadan kaldırmak için sokaklarımızı tek yön olarak kullanılması yönünde çalışması var. 

Yerel yönetimlerle köprü göreve gören bir kişi olarak nasıl bir iletişim ağınız var?
Kaymakamımız Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanımız Atila Aydıner başta olmak üzere tüm yetkililer bizlerle yakından ilgileniyor. Ayrıca kaymakamlık, belediye, emniyet, İGDAŞ, İSKİ, Bedaş ve diğer kurumlarla gerek WhatsApp grupları ile gerekse bire bir görüşerek sürekli iletişim halindeyiz. Sizlerin vasıtanızla Bayrampaşa Kaymakamı Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanı Atila Aydıner olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Sosyal medyayı da aktif kullanarak Cevatpaşa Muhtarlığı’nın facebook sayfasından her türlü duyuruları ve haberleri yayımlıyoruz. 

Mahallenizin ne gibi eksiklikleri bulunuyor?
Şu anki mevcut sağlık ocağımız çok eski ve yıpranmış bir vaziyette. Vatandaşlarımız bu binanın yenilenmesi ya da yeniden yapılmasını istiyor. Bize iletiyor ve biz de yetkililere aktarıyoruz. Daha modern bir ortamda sağlıkçılarımızın çalışması ve insanların sağlık hizmeti alması en büyük temennimiz. Yine bahsettiğim gibi ilkokul ihtiyacımız bulunuyor. Bir ilkokul yapılması halinde tekli eğitime geçebiliriz. Bir de hemen her mahallede olduğu gibi otopark sorunumuz bulunuyor. Mevcut bir parkın altına otopark üstüne de yine park yapılması en büyük temennilerimizden birisi. 

Koronavirüs salgını döneminde yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Salgın döneminde mahalle muhtarları olarak üzerimize düşen görevlerimizi sürdürüyoruz. Kaymakamlık nezdinde kurulan mahalle denetim ekiplerinde yer alarak koronavirüse yakalanan kişilerin izolasyon  süreçlerini takip ediyoruz. Bunların yanı sıra gerek ihtiyaç sahibi kimselerin Kaymakamlık nezdinde kurulan Vefa Sosyal Destek ekiplerinden dağıtılan yardımları, gerek belediyenin hazırladığı yardım kolilerini tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Ya da muhtarlığımıza gelen talepler doğrultusunda hayırseverlerle temasa geçerek ihtiyaç sahiplerine yardımcı oluyoruz. Mahalle halkımızı da salgına karşı dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarılarda bulunuyoruz. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Mahallenin sorunları bitmez. Ancak tüm yetkili kurumlarla sırt sırta vererek sorunları asgariye indiriyoruz. Mahalle halkımıza hizmet yolunda bu onurlu görevi layıkıyla yapmaya çalışıyorum. Paşavizyon Gazetesi’ne de mahalle muhtarlarının görüşlerine yer verdiği için teşekkür ediyorum. Son olarak ise herkesi koronavirüs salgını döneminde kurallara uymaya, maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmeleri konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum.

Tarih: 16 Nisan 2021 Cuma    Hit: 6698

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol