29 Mart 2024 Cuma   

BÜYÜK USTA NEJAT UYGUR’UN ANISINA

 

MERHABA sevgili Paşavizyon okurları;
Bu ayki köşemde SANAT üzerine yazmak istiyorum... Sanat denince aklıma ilk olarak ‘’TİYATRO’’ geliyor…
Bende orta derecede bir tiyatro oyuncusuyum ve sanat dalları arasında bence en farklı olanı Tiyatrodur. Çünkü seyirci ile bire bir göz teması kurarsınız alkışı da anında alırsınız sessizliği de canlı canlı yaşarsınız. Tiyatroda ‘’PARDON’’ diyemezsiniz, dersinize iyi çalışmış olmalısınız çünkü sinemada olduğu gibi ‘’KESTİK’’ diyen bir yönetmeniniz yoktur veya montaj yapılacak bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden Tiyatro oyuncuları çok yetenekli, zeki ve bir o kadar da soğuk kanlıdır.
Tiyatro ile ilk tanışmam bir sosyal sorumluluk projesi olmuştur. 2014 yılında Eczane Teknisyenleri Derneği Bayrampaşa Bölge Başkanlığını yaptığım dönemde Eczane teknisyenlerinden oluşan gönüllü amatör tiyatro ekibimizi kurduk. Bu ekibe şuan ki değerli ortağım, Eğitmen İlyas Çağlayan tarafından Drama, Komedi, Sahne ve Kişisel gelişim eğitimleri verilerek oyuna hazır hale getirildi.. Bu arada İlyas Çağlayan demişken, kendisi Tiyatro camiasının en büyük ve en saygın isimlerinin başında olan NEJAT UYGUR’un öğrencisidir. 
İlyas Çağlayan; Yazarlık, Oyunculuk, Eğitmenlik ve Sunuculuk konusunda Akademik Eğitimler verebilecek kapasitede bir Tiyatro Eğitmenidir. Down Sendromlu çocuklar için organize ettiğimiz ‘’Şifa Niyetine Tiyatro’’ sloganıyla yola çıktığımız andan itibaren işte benimde sahne hayatım başlamış oldu… Hayatımda gerçekten en çok keyif aldığım ender anlardan biridir. Çünkü sahnemizi Bayrampaşa’da 800 kişi seyretti ve kopan alkışların verdiği keyfi anlatmaya kelimeler yetmez...
18 KASIM 2013: 5 YIL ÖNCE BÜYÜK USTA 
NEJAT UYGUR ARAMIZDAN AYRILDI
Nejat Uygur, 1927 yılında Kilis'te dünyaya geldi. Annesi öğretmen, babası subaydı. Bu nedenle eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamladı. İlkokulu Siirt'te, Ezine'de, İntepe'de; orta okulu Sarıyer'de, Çanakkale'de, Manisa'da okudu. Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel Bölümü'ne girdi ama mezun olamadı.
Tiyatroya ilkokul sıralarındaki müsamerelerle başladı. Profesyonelliğe 1950 yılında adım attı. Nejat Uygur’un düşündüğü ilk meslek tiyatro değildi. İlk meslek pilotluktu. Çocukluğunda pilot olacağımı düşünürdü . Hatta Manisa'da olduğu yıllarda, yatak çarşaflarını alıp yüksek bir yerden aşağı atlamayı planlamış ve tecrübe pilotu olarak önce ağabeyi atladı ve ayağını kırdı. Bir dönem Sarıyer Halkevi ile Avni Dilligil Tiyatrosu'nda amatör oyunculuk yaptı.
1949 yılında Nejat Uygur Tiyatrosu'nu kurdu ve profesyonel oyunculuğa adım attı. 1950’de Necla Uygur ile evlendi. Bu evlilikten Ahmet, Süheyl, Süha, Kemal ve Behzat isminde 5 çocukları oldu. 1998 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanı aldı. 18  Kasım 2013 yılında İstanbul'da solunum yetmezliği nedeniyle vefat etti. 18 Kasım 2018 pazar günü mezarı başındaki kuran tilavetine Bayrampaşa’da Tiyatro faaliyetleri düzenlediğimiz Atölyemiz “Şifa Niyetine Tiyatro” ekibi olarak biz de katıldık. Büyük Usta Nejat Uygur’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyoruz… 

Tarih: 14 Aralık 2018 Cuma    Hit: 1353




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol