26 Nisan 2024 Cuma   

BÜYÜK FIRSAT, İMAR AFFI!

 

SEVGİLİ okurlarım sizlere bu ay imar barışı hakkında tüm gelen soruları yanıtlayacağım. 
Biliyorsunuz 30 yılda bir gelen ve vatandaşlarımız için çok önemli bir fırsat olan imar barışı hakkında kısa ve öz soru cevap şeklinde bilgileri aktaracağım…
Geçtiğimiz Günlerde İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) iş birliğinde İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında ’İmar Barışı Paneli’ düzenlendi. 
Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ‘İmar Barışı’ konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, 8 Haziran tarihinde başlatılan ’İmar Barışı’ başvurularında gelinen son rakamın 1 milyon 300 bin olduğunu söyledi. 
En önemlisi de ’İmar Barışı’nda tarihin uzatılmayacağı ve taksit olmayacağının da altı çizildi. Başvurular 31 Ekim’e kadar sürecek. Ödemeler yıl sonuna kadar yapılabilecek.
İmar barışı : Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya imar alınmış ama daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen barış planıdır. İmar barışı, vatandaşın yıllardır oturduğu yerlere meşruiyet kazandıracak bir düzenlemedir.
Hangi yapılar bu kapsama girecek?: 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsatlı ancak proje eklerine aykırı olan tüm yapıları kapsıyor. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Vatandaşlara ne yararı olacak?:  İmar barışı kapsamında ruhsatsız ve iskânsız yapılar kayıt altına alınarak, iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Kentsel dönüşümde söz sahibi olacak.
İmar barışı ile kat mülkiyeti alınabilenecek mi?: Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda konutlarda %6, ticari kullanımlarda %10 oranında kayıt bedeli alınır.
İmar Barışında son başvuru nedir?: Vatandaşlar İmar Barışı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara başvurulabilecek. İmar barışı için son gün 31 Aralık 2018 olarak belirlenmiş olup, bu tarihe kadar başvuru yapılabilecek. Fakat başvuru yapmak yeterli kalmıyor çünkü sistemin daha sonra istediği (proje, cins değişikliği, yola terk, istikamet, roperli kroki, imar durumu) vb gibi evrakların tüm bina adına hazırlanması gerekiyor. Bu konuyla alakalı gerekli desteği verecek firmalara başvurabilirsiniz.
Yapılan tespit sonucunda, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden %3 oranında kayıt bedeli alınacak. 100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katı ödenecek..
Bina, belediye arazisi üzerindeyse ne yapılacak?: Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek koşuluyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan satılır.
Hangi yapılar, “Yapı kayıt belgesi” alamazlar?: Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu madde hükümlerinden yararlandırılmaz.
- Depreme dayanıklı olmayan binalarda, "Yapı Kayıt Belgesi" alacaklar mı? Burada binaların elemesi nasıl olacak?: Mühendislik ve yapı denetim firmaları tarafından yapılan denetimde binanızın beton sınıfı eğer C-15 altındaysa imar affına dâhil olamayacaksınız. Onların tamamen yıkılması söz konusu olacaktır
- Yapı Kayıt Belgesi alınmış bir daireyi alan kişi bankadan konut kredisi çekebilecek mi?: Bu belge, o yapıyı yasallaştırdığı için bankaların daire sahibine konut kredisi vermesi önünde bir engel kalmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; mevcut binanın yürürlükteki imar mevzuatınla uyumlu olmasıdır.
Değerli okurlarım 51 yıllık inşaat & mühendislik  tecrübe ve güvenle  İMAR AFFI ve YAPI KAYIT BELGENİZ ile alakalı başvuru yapmadan önce tüm sorularınızı yanıtlamak, size yol göstermek için her türlü soru ve talebinizde yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız. 
Not: 30 yılda bir olabilecek bu fırsatı kaçırmamanız dileğiyle... 

Tarih: 18 Temmuz 2018 Çarşamba    Hit: 2512




  • Anıl Haydar güler  05/11/2018 09:12:09

    imar durumu istikamet başvurusu nedir nasıl yapılır ve bu başvuru sonuçlarını açıklarmısınız