29 Mart 2024 Cuma   

BURUN ESTETİĞİ NEDİR?

BURUN ESTETİĞİ NEDİR?
 

Burun estetiği ya da rinoplasti yüzümüzün en belirleyici yapılarından olan burnun yüzün genel yapısına uygun ve orantılı olarak daha güzel görünmesi için ameliyatla düzeltilmesi işlemidir. Çoğu zaman bu düzeltme burnun nefes alma fonksiyonunu da ilgilendirdiğinden saf bir estetik ameliyat olarak görmemek gerekmektedir. Burnun görüntüsü dışında burun içinde nefes almaya engel olan kemik eğrilikleri, et şişlikleri ve sinüzit gibi estetik ameliyat ile birlikte müdahale edilmesi gereken hastalıklar da görebiliyoruz. Bu durumlarda burun estetiği ameliyatı ile birlikte bunlara da müdahale etmek gerekiyor. Dolayısıyla sadece estetik olarak görmemek gerekir.

Hangi durumlarda ameliyat gerekir? 
Başta kişinin nefes almasına engel olan kemik ve kıkırdak yapıdaki bozukluklar ameliyat gerektirir. Geçirilmiş travma ve buna bağlı oluşmuş deformasyonlar müdahale gerektirebileceği gibi bazen kişinin kendini daha güzel ve özgüvenli görmek istemesi ameliyat gerekliliklerimizi belirler.

Ameliyatta hedef ne olmalı?
Ameliyatta hedef fonksiyonellik ve doğal görünen bir burun elde etmek olmalı. Ameliyat sonrası ağrısız, daha az morluk ve şişliğin olduğu konforlu bir iyileşme dönemi de her zaman hedeflerimiz arasında.

Nedir bunlar? 
Burnun pek çok görevi vardır. En önemli görevi de nefes fonksiyondur. Ameliyattan sonra düzgün nefes alan, soluduğumuz havayı ısıtıp nemlendiren ve güzel koku alan burun hedef olmalı. Görsel olarak da uzun vadede ameliyat edildiği belli olmadan güzel görünen bir burun benim hedefim olmaktadır. Kişinin yüz hatlarına uygun, orantılı ve iyi nefes alan bir burun hem bizi hem hastalarımızı mutlu etmekte.

Ameliyat için yaş sınırı var mı?
Ameliyat için genel kabul gören yaş sınırı 18 dir. Ancak ciddi eğrili ve nefes problemi olan hastalarımızda daha erken yaşlarda da kemik gelişimi tamamlandıysa ameliyat uygulayabiliyoruz.

Ameliyat kimlere yapılmamalı?
Ameliyat ile ilgili beklentileri gerçekçi olamayan insanlar bu ameliyatı olmamalı. Bazen karşımıza hayatında kötü giden her şeyi burnuna bağlayan hastalar çıkmakta. Bazen de elinde beğendiği bir ünlünün fotoğrafı ile gelip ben bunun yanışını istiyorum diyen hastalarla karşılaşıyoruz. Bunun dışında anestezi ya da cerrahi için risk oluşturabilecek ciddi sistemik hastalıkları olan hastalarda bu durumlar kontrol altına alınmadan ameliyat yapılmamalı.

Başarıyı neler etkiler?
Bence ameliyatta başarıyı en çok etkileyen şey planlanma ve tecrübe. Kişinin beklentileri, doku ve yüz yapısı hesaba katılarak dikkatli bir planlama yapılmalı. Ben ameliyattan önce hastalarımla en az iki kez görüşmek istiyorum. Gerek birbirimizi anlamak gerekse planlamayı doğru yapabilmek için. Her insanın estetik anlayışı farklı. Kimi düz bir burun sırtı isterken kimi kavisli ve kalkık bir burun isteyebiliyor. Hastanın yüz fotoğrafları bize planlamada oldukça yardımcı oluyor. Özel yazılımlar kullanarak ameliyatta hangi sınırlar içinde kalmamız gerektiğini belirleyebiliyoruz. Ben hastamın beklentilerini kendi planlamamla birleştirerek en ideal sonuca ulaşmaya çalışıyorum. Bununla birlikte tecrübe ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek sorunları gidermek için son derece önemli.

İşlem ne kadar sürüyor?
İşlem burnun durumuna göre değişmekte. Daha önce ameliyat olmamış hastalarımızda ortalama 2 saat sürerken daha önce ameliyat olmuş ve revizyon dediğimiz düzeltme ameliyatlarında bu süre 5 saate kadar çıkabiliyor. Her ameliyata yeterince zaman ayırılmalı. Ben burun ameliyatı sonrasına rahat olmak için başka ameliyat ya da randevu yazmıyorum. Aynı gün birden fazla burun estetiği yapmıyorum. Bu da yeterli zaman ve konsantrasyon sağlayarak başarıyı arttırıyor.

Tamponlar ne zaman alınıyor?
Ben silikon tampon kullanıyorum. Genellikle 3 ile 5 gün içinde alıyorum. Bazen tampon koymadan yaptığımı ameliyatlar da oluyor. Burun üstüne koyduğumuz alçıyı da 1 hafta sonra alıyoruz. Alçı alındıktan sonra şişliği daha hızlı iyileştirmek için burun üstüne ten rengi bantlar uyguluyoruz. Bu bantlar da genellikle bir hafta kadar kalıyor.

Ameliyat öncesinde nelere dikkat etmek gerekir?
Ameliyat öncesinde alkol ve sigaradan uzak durmak gerekir.

Burun estetiğinde yenilikler nelerdir?
Burun estetiği ülkemizde ve dünyada en çok yapılan ameliyatlardan. Bu yüzden sürekli gelişen bir cerrahi. Özellikle benim de kullandığım ve son yıllarda yaygınlaşan ultrasonik ses dalgalarıyla kemikleri keski ve çekiç kullanmadan şeklillendirme yöntemi bunlardan biri. Bu yöntemde ameliyat sonrası gördüğümüz yüzdeki şişlik ve morluk klasik yönteme göre oldukça az. Ağrı neredeyse hiç olmuyor. Burun içine koyduğumuz tamponlar da artık oluklu silikon tamponlar. Bu sayede hastalarımız burunlarında tampon varken nefes alabiliyorlar. Ayrıca en çok korkulan tampon alınması bu tamponlar sayesinde çok daha rahat olmakta. Bunlarla birlikte burun dokularına atravmatik doku koruyucu cerrahi teknikler kullandığımız için doku bütünlüğünü bozmadan başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Bu teknikler sayesinde hızlı iyileşme ve burnun doğal görünümü korumayı hedefliyoruz.

Burun estetiği kaç kez tekrarlanır?
Bunun bir sınırı yok. Sadece ilk ameliyattan sonrakilerin cerrahi açıdan daha zor olduğu bilinmeli. Dikilmiş bir ceketi söküp yeniden dikmeye benzer. Ama tecrübe ve iyi planlamayla revizyon ameliyatlarından da başarılı sonuçlar alınmakta. Bazen daha önceki ameliyatları yüzünden umutsuzluğa kapılmış hastalarla karşılaşıyoruz. Her zaman yapılabilecek bir şeyler vardır.

Hangi mevsim daha uygundur?
Burun estetiği dört mevsim rahatlıkla uygulayabildiğimiz bir cerrahi. Sadece yaz aylarında ameliyat sonrasında yoğun güneş ışığından korunmak ve bir süre yüze faktörlü güneş koruyucu kremler uygulamak gerekir.

Ameliyat sonrasında yasaklar var mı?
Ameliyat sonrası benim felsefem hastanın normal hayatına en kısa sürede dönmesi. Ağır spor ve gözlük kullanımını bir süre önermiyoruz.


Tarih: 18 Mayıs 2018 Cuma    Hit: 10847

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol