29 Mart 2024 Cuma   

Fatih ŞENGÜLER / Mali Müşavir / Mali Analiz

BU FIRSATI KAÇIRMAYIN!

 

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar! Bu fırsatı kaçırmayın!

SEVGİLİ Paşavizyon okurları, bu sayıdaki yazımızın konusu 6736 sayılı kanun. Yani Hükümetin borcu olan vatandaşlara kısmi olarak fedakarlık yapıp, kalan kısmını vadeli talep ettiği kanun.
Gazetemizin misyonu gereği bu yazımızda siz okurlarımızı en alakadar eden bölümünü ele alıp istifadenize sunuyoruz.
Biz bu kanunun GENEL SAĞLIK SİGORTASI ile ilgili kısmını inceleyeceğiz.
Aşağıdaki kısmı SGK’nın Ağustos 2016/18 nolu genelgesinden aynen copy-paste yapıyorum.
‘Gelir testine hiç başvurmayanların, 6736 sayılı Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 19/8/2016 tarihini takip eden aybaşından itibaren dört ay içerisinde “Gelir Testine Müracaat Bildirim Tebligatı (Ek-1)” formu tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın (31/12/2016 tarihi Cumartesi gününe rastladığından, 2/1/2017 Pazartesi günü mesai bitimine kadar) yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Süresi içinde gelir testi başvurusunda bulunanların gelir testi sonucunda tespit edilen gelir seviyesinin, tescil edildikleri gelir seviyesinden daha düşük olması koşuluyla genel sağlık sigortası tescili, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir.’
Burada anlatılmak istenen ilk defa GSS’li olduğunuz prim tutarından gelir seviyeniz düşük çıkarsa düşük olan tutar üzerinden GSS priminiz tahakkuk edip güncellenecektir.
Diğer Madde ise GSS’de gelir tespitini yaptırıp borcunu ödemeyenler içindir.
Genelgede çok açık yazdığı için onuda aynen aşağıda paylaşıyorum.
“2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu aslının peşin veya oniki ayda eşit aylık taksitler hâlinde ödenmesi durumunda son taksit ödeme tarihine kadar sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmez. Bu fıkra kapsamında olup bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren beş ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmaları, ilk taksiti veya peşin ödenmesinin istenmesi halinde prim borcunun tamamını bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren altı ay içinde ödemeleri gerekir” hükmü yer almaktadır.
Anılan hüküm gereği; 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borcu bulunanlar; 31/1/2017 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerlerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmaları şartıyla en geç 28/2/2017 (dahil) tarihine kadar, 12 ayda eşit aylık taksitle ödeme talebinde bulunmaları halinde ilk taksiti, peşin ödeme talebinde bulunmaları halinde ise prim borcu aslının tamamını herhangi bir faiz uygulanmadan ödeyebilecektir. Ayrıca, peşin ödeme tercih edilmiş olmasına rağmen 28/2/2017 tarihine kadar başvuruda bulunulması halinde peşin ödeme başvuruları, 12 taksit sayısına göre taksitlendirilebilecektir.
Değerli okurlarımız söz konusu GSS borcu olan veya hiç gelir tespitine girmemiş vatandaşlarımızın bu yazımıza istinaden başvurularını yapıp faydalanması menfaatlerine olacaktır. Esen kalın...

Tarih: 07 Eylül 2016 Çarşamba    Hit: 1862




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol