19 Nisan 2024 Cuma   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

BELEDİYELERDE İNŞAAT RUHSATLARINA FAİŞ ZAMLAR!

 

ÜLKEMİZİN geçtiği bu zor günlerde 2021 yılı inşaat belediye harçlarının birçoğnuna %15’den fazla zam yapan belediyeler halkı hiç düşünmüyorlarmı? Yapmış oldukları bu zamlar inşaat maliyetlerine yansıyıp yani “yeni bir evim olsun başımı sokayım” diyen vatandaşlarımızın ev almasını zorlaştıracak.
Belediyeleri kötü yöneten yöneticiler işin kolayını bulup borç batağına soktukları belediyeleri finanse edebilmek için halkın sırtına yük bindirmeye devam ediyorlar. Ne zaman bu düzen değişecek anlamak mümkün değil. Bu faiş zamların müteahitin bunu maliyete yansıtacağını bu da vatandaşın cebinden alınan dolaylı para transferi olduğu gerçeğidir. “Neyse bu düzen böyle gider değişecek” diyenlere umudum kalmadı.
Bakan Kurum’dan yeni açıklama
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, doğal su kaynaklarının korunması amacıyla, 2 bin metrekarenin üzerindeki parsellere yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sisteminin zorunlu hale getirildiğini açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” kurulması zorunluluğu getirildi.
Bakan Kurum, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bakanlık olarak doğal su kaynaklarımızın korunması için önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçirdik. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle; 2 bin metrekarenin üzerindeki parsellere yapılacak binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirildi. 2 bin metrekareden küçük alanlarda inşa edilecek yapılar içinse belediyelerimize yağmur suyu toplama sistemini zorunlu kılma takdir yetkisi verdik” ifadelerini kullandı.
Uygulamanın kuraklıkla mücadeleye güç katacağını bildiren Kurum, “Yağmur suları depolanarak bahçe sulamasında veya arıtılarak ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilecek. Alternatif su kaynaklarının değerlendirme yöntemlerinden biri olan yağmur suyu hasadıyla su kaynaklarımız korunacak” dedi.
İnşaat yapmak için izlenecek yol nedir?
Kendi arsa üzerine ev yapmak sanıldığı kadar kolay değil tabiiki. Bunun için oldukça zahmetli ve yoğun bir mesaiyi göze almanız gerekiyor. Tabii her işte olduğu gibi bilmeniz gereken pek çok nokta bulunuyor. Peki, inşaat yapmak için izlenecek yol nedir?
- Arsa almadan önce imar durumunu belediyeden mutlaka soruşturmanız gerekiyor.
- Üzerine ev yapacağınız arsanın zemini hakkında detaylı bilgi edinmenizde fayda var.
- Belediyeden inşaat ruhsatı aldıktan sonra en geç iki yıl içinde inşaata başlamanız gerekiyor.
- Beş yıl içinde inşaatı bitiremezseniz inşaat ruhsatını yenilemeniz gerektiğini de unutmayın.
- Güvenilir bir inşaat ya da müteahhitlik firmasıyla çalışmanız sizin için bir avantaj.
- İyi bir yapı denetim firmasıyla çalışmanız da sizin için önem teşkil ediyor.
- İmarda gösterilen emsal ya da toplam inşaat alanı dışına çıkmayın.  Tersi durumda iskan alamazsınız dolayısıyla kaçak bir bina yapmış olursunuz.”

Tarih: 12 Şubat 2021 Cuma    Hit: 4854




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol