29 Mart 2024 Cuma   

Muammer KÜTÜK / Kütükler Yapı Yön. Kur. Bşk. / Yatırım Stratejileri

BAYRAMPAŞA DEVLET HASTANESİ

 

Yeni bir yıla başlarken, hepinize hayırlı ve sağlıklı seneler diliyorum.
Kendi sektörümüzün haricinde, bu ay Bayrampaşa’nın eksik kalan sağlık sisteminden biraz bahsetmek istiyorum.
Eski cezaevi arazisi olarak  bilinen   Bayrampaşa’nın kalbi sayılan İsmetpaşa Mahallesi ve Muratpaşa Mahallesinin arasında bulunan 140 dönüm arazinin yanında yer alan günümüzün çağına uymayan geri  kalmış bir Devlet Hastanesi’nden bahsetmek istiyorum...
Şu anda kentsel dönüşüm alanının  yan tarafında kalan, bir tarafı Forum İstanbul’a, bir tarafı ise çevre yoluna bakan araziden bahsediyorum.
Yıllar evvel hastanenin olduğu alan, eski siyasetçi rahmetli İsmail Cem’in kayınpederinin arazisi idi. Aile ile görüşülüp Bayrampaşa halkına sağlık alanı olarak kazandırıldı. O günkü şartlarda yapılan Bayrampaşa Devlet Hastanesi, aradan yıllar geçmesine rağmen bugün Bayrampaşa halkına cevap veremez duruma geldi.
Sayın yetkililer burası artık Bayrampaşa halkına yetmiyor. Özel hastane yerine, gidip bir test, bir  tahlil yaptırın, bir muayeneye gidin de görün yoğunluğu.
Devlet her tarafa şehir hastaneleri yaparken, yeri ve arazisi var olan İstanbul’un göbeğinde bulunun Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ni neden görmezden geliyor.
İstanbul’un göbeğinde bir Bayrampaşa’dan bahsediyoruz.
Bu arada, 2 yıldır dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınına rağmen canla başla çalışan Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Adnan Hut’u, Başhekim yardımcısı Dr. Yılmaz Ergin’i ve diğer çalışan hastane personelini gönülden tebrik ediyorum. İyiki varlar...
***
Kurdaki artışlar inşaat sektörünü nasıl etkiledi?
Döviz kurlarında meydana hızlı artışlar reel sektörde döviz kredisi kullanan inşaat şirketleri için olumsuz etki yaratıyor. Bu etki özellikle döviz geliri olmayan sektörleri ve şirketleri daha da olumsuz etkiliyor. İnşaat ve gayrimenkul sektörü de büyük ölçüde döviz kredisi barındıran ve aynı zamanda döviz geliri az olan veya hiç olmayan sektörler arasında bulunuyor.
Merkez Bankası'ndan alınan verilere göre, inşaat sektörünü Eylül 2021 itibarıyla yurt dışından alınan kredi borcu 23.3 milyar dolar, gayrimenkul sektöründe ise bu rakam 5 milyar dolar. Döviz kurlarında son zamanlarda meydana gelen hızlı artış sebebiyle sektörde endişeler artıyor.
41 firmadan dev borç yapılandırma
Nitekim, inşaat sektörü finansal borçlarının yeniden yapılandırılmasını hızlandırdı. 2021 senesi Eylül ayı itibarıyla inşaat sektöründe toplam 41 firmanın 12.4 milyar TL büyüklüğündeki kredisi yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırmaların daha çok büyük ölçekli inşaat firmalarında yapıldığı gözlemlendi. 34 şirketin yapılandırdığı kredinin miktarı 12.3 milyar TL olarak kaydedildi.
Batık oranı en yüksek sektör
BDDK verilerine göre, inşaat sektörünün 2021senesi eylül ayı sonu itibarıyla bankalardan kullandığı kredi büyüklüğü toplam 333,6 milyar lira, geri dönmeyen kredilerin büyüklüğü ise 33,2 milyar lira seviyesinde kaldı. Toplam krediler içerisinde en yüksek pay yüzde 8.2 ile inşaat sektörüne ait. Tasfiye olunacak krediler içinde en fazla paya sahip sektör de yüzde 19.9 ile inşaat oldu.

Tarih: 18 Ocak 2022 Salı    Hit: 741




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol