25 Nisan 2024 Perşembe   

Cemil SAĞLAM / Gazeteci Yazar / Basın Tribünü

BAYRAMPAŞA'DA NELER OLUYOR?

 

Son günlerde Bayrampaşa’daki siyasi hareketlilik gözlerden kaçmıyor. Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ardından, İYİ Parti Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan Bayrampaşa’daydı.
Ardından AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’da Bayrampaşa’ya gelerek ilçe teşkilatlarını ziyaret etti ve bir dizi çalışmalarda bulundu.
***
KONGRELER YAPILMAYA BAŞLANDI
İçişleri Bakanlığı, koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili olarak 81 il valiliğine “Geniş Katılımlı Etkinliklerin Ertelenmesi” konulu genelge göndermişti. Yasakların kalkmasıyla birlikte Dernekler, Spor Kulüpleri ve STK’lar kongrelerini ardı ardına yapmaya başladı.
Türkiye Bosna Sancak Derneği, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Merkezi ve şubeleri, Kırçovalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Pirlepeliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Teknikspor, Tunaspor ve Kartaltepespor’da kongreler yapıldı.
Ayrıca yine geçtiğimiz yıl yapılması gereken ve bu hafta yapılan İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun (İASKF) 17. Olağan Genel Kurulunda başkanlığa yeniden Ali Düşmez 4. kez seçildi. Düşmez’in yönetim kurulu listesinde Bayrampaşa kulüplerinden 4 isim yer aldı. Başkan Ali Düşmez’in listesinde yer alan Tunaspor Başkan Yardımcısı Yasin Koç asil üyeliğe, Bayrampaşa Kulüpler Birliği ve Teknikspor Başkanı Ülkü Gürkan denetim kurulu üyeliğine, Tunaspor Başkanı Mustafa Altuntaş ve Tunaspor eski başkanı Haydar Uzun ise onur kurulu üyeliğine seçildiler.
Başkanlığa ve yönetimine seçilen tüm isimleri gönülden kutluyorum, başarılı çalışmalar diliyorum.
***
İNSANLAR YAŞARKEN ANILMALI
Eski İBB yönetiminin Yıldırım Mahallesi’nde yaptığı spor tesislerine Hidayet Türkoğlu’nun adının verilmesini sağlayan Bayrampaşa Belediyesi, kendi yaptığı tesislere ise Arda Turan, Semih Erden ve son olarak da Necip Uysal’ın adını verdi. “İnsanlar yaşarken anılmalı” diye bir söz vardır. Bayrampaşa Belediyesi’ni ilçesinden yetişen sporcuların adını ölümsüzleştirdiği için tebrik ediyorum. Bundan sonra yapılacak tesislere de yine Bayrampaşa’dan yetişecek sporcuların adı verilmeye devam edilecektir. Haydi gençler sıra sizde! Sizler de adınızı Türk spor tarihine yazdırın ve sizler de unutulmazlar arasına girin.
***
TÜRKİYE’DE BULUNAN SİYASİ PARTİLER
Türkiye, Başkanlık sistemli Cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi partilerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.
Büyük partiler, genel seçimlerde oyların % 10'undan fazlasını alan ve parlamentoda temsil edilen siyasi taraf olarak tanımlanmaktadır. Küçük partilerin isimleri eğer Yüksek Seçim Kurulu'nun şartlarını yerine getirirse oy pusulalarında bulunur.
Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekilmektedir. Etkin parti sayı çetelesini İçişleri Bakanlığı tutmaktadır. Çünkü, her parti kuruluşu sırasında İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verir. Bakanlık partilerin kongrelerini yapıp yapmadığını ve sürekliliğini takip eder. 2021 yılı itibarıyla Türkiye’de 105 parti etkin durumda bulunuyor.
Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamındadır. Bunun yanında bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerekmektedir. Ancak etkin olan partilerin birçoğu bu yeter sayıya sahip de değildir. Bazıları da "tabela partisi" olarak nitelendirilen, pek bir etkinlikte bulunmayan partilerdir. Bunun yanında "küçük parti" olarak tanımlanan ama siyasi arenada etkili olan partiler de mevcuttur.
TOPLAM KAÇ PARTİ VAR?
Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin toplam sayısı 13’tür. Bu partiler AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP, Memleket Partisi, TİP, DP, BBP, DEVA, DBP, SP ve YP partileridir. Bunun dışında seçime katılma şartlarını yerine getiren 11 parti daha bulunuyor.
TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ PARTİLER NELERDİR?
Türkiye'deki siyasi partilerin isimleri ve genel başkanları şu şekilde:
AK Parti: Adalet ve Kalkınma Partisi-Recep Tayyip Erdoğan
CHP: Cumhuriyet Halk Partisi-Kemal Kılıçdaroğlu
MHP: Milliyetçi Hareket Partisi-Devlet Bahçeli
İYİ Parti: İYİ Parti-Meral Akşener
Memleket: Memleket Partisi-Muharrem İnce
HDP: Halkların Demokratik Partisi-Mithat Sancar & Pervin Buldan
TİP: Türkiye İşçi Partisi- Erkan Baş
DP: Demokrat Parti-Gültekin Uysal
BBP: Büyük Birlik Partisi-Mustafa Destici
DEVA: Demokrasi ve Atılım Partisi-Ali Babacan
DBP: Demokratik Bölgeler Partisi- Salihe Aydeniz & Keskin Bayındır
SP: Saadet Partisi-Temel Karamollaoğlu
YP: Yenilik Partisi-Öztürk Yılmaz
2021 yılı itibarıyla seçime katılma şartlarını yerine getiren partiler ve genel başkanları:
ANAP: Anavatan Partisi-İbrahim Çelebi
BTP: Bağımsız Türkiye Partisi-Hüseyin Baş
DSP: Demokratik Sol Parti-Önder Aksakal
GELECEK Parti: Gelecek Partisi-Ahmet Davutoğlu
GP: Genç Parti-Hakan Uzan
HÜDA PAR: Hür Dava Partisi-İshak Sağlam
MYP: Muhafazakar Yükseliş Partisi-Engin Yılmaz
SOL Parti: SOL Parti-Önder İşleyen
TKP: Türkiye Komünist Partisi-Ali Rıza Aydın
VP: Vatan Partisi-Doğu Perinçek

YRP: Yeniden Refah Partisi-Fatih Erbakan
***
Enteresan bilgiler
• Nepal'de ayak üzerinden atlamayın. Kötülüğü simgeler.
• Şili'de lokantada ellerinizi karnınızın üzerine koyun. Yoksa servis yapmazlar.
• Japonya'da üç kişinin fotoğrafını çekmeyin. Şansınızı kapatır.
• Moğolistan'da ıslık çalmayın. Kötü ruhları davet etmiş olursunuz.
• Hindistan'da sokakta tuvaletini yapanlara tepki göstermeyin. Yasaldır.
• Kolombiya'da gece sakın kırmızı ışıkta durmayın. Soyulursunuz.
• Çin'de yere tükürmek serbesttir. Balgamın üzerine basmak yasaktır.
• ABD'de trafik polisi sizi durdurursa elleriniz direksiyon üzerinde sabit şekilde bekleyin. Hareket ederseniz vurulabilirsiniz.
• Endonezya'da küçük çocukların basını okşamayın. Yoksa zekaları gelişmez.
• Tibet'te çay bardağını iki elinizle avuçlamazsanız saygısızlık etmiş olursunuz.
• Japonya'da çatal, kaşık yerine kullanılan çubukları tabağa çapraz koymak hakarettir.
• Çin'de sakin kadeh kaldırırken ''Çin Çin'' demeyin. Erkeklik organı anlamına gelir.

Tarih: 08 Temmuz 2021 Perşembe    Hit: 2154




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol