20 Nisan 2024 Cumartesi   

AMBALAJ, 2023 VE GERİ DÖNÜŞÜM

 

AMBALAJ sektörü üretim dallarına göre oluklu mukavva, plastik, metal ve cam ambalaj gibi birçok alt sektörü bünyesinde barındırıyor. Son yıllarda ülkemizdeki gelişim ise dikkatlerden kaçmıyor. Sektörün ihracatında ilk üç sırayı AB'nin en büyük ve en seçici ülkeleri olan Almanya, İngiltere ve Fransa'nın alması da sektörün ulaştığı noktayı ispatlıyor. 
1970'li yıllardan itibaren ambalaj sanayinin ihracattaki önemi kavrandı ve 1977 yılında Ambalaj Araştırma Merkezi'nin kurulması çalışmaları başladı.
Türkiye'de ambalaj sektörünün ilk gelişimi ise teneke kutu dalında oldu. Bu dönemde kendi ürünlerini ambalajlamak için ambalaj üretimi yapan işletmelere ilaveten yalnızca ambalaj üreten işletmeler kurulmaya başladı. Teneke kutu alanında yaşanan bu gelişme daha sonra karton ambalaj ve plastik ambalaj alanlarına da yayıldı. 
1954 yılında SEKA'nın kurulmasıyla ilk oluklu mukavva fabrikasını işletmeye açılmış oldu. En hızlı gelişme dönemi 1981-1995 yılları arasında olan oluklu mukavva sanayiinde büyük kuruluşların bazıları 1981 yılından başlayarak gelişmiş teknolojiye dayanan yüksek kapasiteli yatırımlara yönelmiş bazıları da ikinci ve üçüncü oluklu hatlarını işletmeye almışlardır. Türkiye oluklu mukavva sanayinde yer alan tek kamu kuruluşu olan SEKA’lar, 2003 yılında özelleştirme kapsamına alınması ve 2013 yılına kadar peyderpey satılması ile kamu ilgili sektörden çekilmiştir. 
Toplam ihracatta düşüş yaşanmasına rağmen 2016’da yüzde 13 artışla 3.8 milyar Dolar’lık ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü hız kesmeden yoluna devam ediyor. Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen dünyanın en büyük ambalaj ve paketleme fuarı Interpack’ta 191 firma ile katılan Türk ihracatçıları, sekörde ülkemizin payını da gözler önüne sererek gövde gösterisi yapması ise ülkemizin 2023 yılını emin adımlarla ilerlediğini ispatlar nitelikte. Yaklaşık 3.000 firma ile 100.000 civarında istihdam sağlandığı tahmin edilen sektör, Türkiye'nin 2023 vizyonu içinde de hedefleri bulunuyor. Sektör, 2023'te pazar büyüklüğünü 30 milyar Dolar’a, kişi başı tüketimi yıllık 300 Dolar’a, ihracatı ise 10 milyar Dolar’a çıkarmayı hedefliyor.
Ambalaj sektörünün gelişiminin, bir ülkenin gelişmişliğiyle orantılı olduğuna dikkat çeken sektör oyuncuları, Avrupa'da, ambalajlama sayesinde gıdalarda yüzde 3 oranında israf söz konusu olurken, Türkiye'de her yıl 5 milyar Dolar değerinde taze meyve ve sebze ile yaklaşık 400 milyon Dolar değerinde ekmeğin israf edildiğini belirtiyor. Sektör aktörleri, gerek ekmeğin gerekse bakliyat ve yaş meyve-sebzenin ambalajlanmasının gerektiğini uzun süredir gündeme getiriyor.
Ambalajın hammaddesinde atıklar, önemli yer kaplıyor. Buna üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin geri dönüşümden elde edildiğini belirten sektör temsilcileri, Avrupa'da yüzde 75-80 bandında olan kağıt geri dönüşüm oranının Türkiye'de yüzde 5-6 civarında olduğunu söylüyor. 
Sonuç olarak; 2023 hedefleri doğrultusunda hızla ilerleyen sektörün, sadece geri dönüşüm oranının Avrupa düzeyine çıkarılması ile hedefleri büyük oranda gerçekleştireceği aşikar. 2023 hedeflerine bir de israf etmemeyi ve geri dönüşümde Avrupa standartlarını yakalamayı eklesek çok mu şey istemiş oluruz? Hem de %99 unun israfın da haram kılındığı islam dinine mensup bir ülke olarak. Elele 2023’e ancak minimum israf, maksimum da insafla. Sağlıcakla kalın.

Tarih: 18 Mayıs 2017 Perşembe    Hit: 1499




Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol