23 Nisan 2024 Salı   

AİLE VE ÇOCUKLAR ÜZERİNE SEMİNERLER

AİLE VE ÇOCUKLAR ÜZERİNE SEMİNERLER
 

Aile ve İletişim semineri

“Çocukların hata yapmalarına izin verin, devamlı söz dinleyen çocuklar büyüdüğünde iyi bir yetişkin olamaz”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Büyük Osmanlı Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği’nde Eyüp Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Sosyal Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle “Aile ve İletişim” Semineri düzenledi.  

Uzman Psikolog Kübra Saral’ın verdiği seminerde, aile içi iletişimde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı ve çocukların eğitimi üzerinde duruldu. Çocuklardaki inat ve ısrarcılığın anne ve babanın yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını söyleyen Saral, çocukların hata yapmalarına izin verilmesi gerektiğini, devamlı söz dinleyen çocukların büyüdüğünde iyi bir yetişkin olamadığını ifade etti.

Çocuklarla iletişimin, çatışmadan uzak, işbirliği çerçevesinde tutarlı davranışlarla  yürütülmesine dikkat çeken Kübra Saral,  kardeşler arasında arabuluculuk, yeri geldiğinde hakemlik yapılması ve tarafsız davranılması gerektiğinin altını çizdi. 

Geniş ailelerde büyük anne ve baba ile ebeveynlerin çocuklar arasındaki davranış değişikliğini dengede tutmak gerektiğini belirten Saral, çocukların okullarda sıkı bir kural çizelgesinden çıktığı için eve geldiklerinde onlarla vakit geçirilmesi ve rahat bir ortam sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Aile içi şiddete son semineri

Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başlatılan proje ile “Aile ve İletişim” ve “Sağlık Seminerleri” artık vatandaşın ayağına götürülüyor. Bir ilk olarak hayata geçen proje ile aile içi şiddet vb. toplumsal  sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilen Aile ve İletişim seminerlerinde; çocuk, aile ve okul ile ebeveyn ilişkileri çeşitli alt başlıklarda katılımcılara aktarılıyor. Aile hakkında tüm konuların işlendiği seminerlerde amaç, mutlu ve huzurlu aile ortamının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve aile içi şiddete son verebilmek.

Sağlık seminerleri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştiriliyor. Sağlık seminerlerinde de; ilk yardım, kanser çeşitleri, obezite ile ağız ve diş sağlığı ve benzeri konular işleniyor.

Proje koordinatörlüğünü Hasan Güllük ve Sevgi Akoğlu’nun yaptığı seminerlerde, vatandaşın ikamet ettiği yerde bilgilenmesi sağlanıyor. Proje hakkında bilgi veren Hasan Güllük, benzeri çalışmaların Eyüp Belediyesi’nin Kültür Merkezleri’nde de yapıldığını belirterek, “Ancak imkanı olmayan ya da konudan bilgisi bulunmayan Eyüplüleri de düşünerek böyle bir projeyi hayata geçirdik. Mahallelerimize, il derneklerimize giderek onların salonlarında bu seminerleri gerçekleştiriyoruz. Köylerimizde de bu çalışmamız var. Aile ile ilgili pek çok konuda vatandaşımızı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bulundukları yerlere gidip belediyemizin sesi oluyoruz. Onların taleplerini, görüşlerini de not ederek başkanımıza arz ediyoruz” dedi.

18 Haziran tarihine kadar devam edecek proje kapsamında 24 Sağlık semineri ile 29 Aile İletişim Semineri verilecek.

 

Çocuklara “Öfke kontrolü” semineri

“Öfke Buzdağına Benzer, Gergin Zamanımızda Parçalara Ayrılır, Öfkeye Dönüşür...”

Eyüp Belediyesi ilçedeki çocuklar için “Öfke Kontrolü” semineri düzenledi. Seminerde öfkenin çeşitleri, kontrolü ile öfkeli anlarda yapılması gerekenler anlatıldı.

Eyüp Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Sosyal Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen seminerde, Psikolog Gülçin Demiroğlu, çocuklara çeşitli tavsiyelerde bulundu. Öfkenin bir buzdağı kütlesine benzediğini ve tüm duygularımızın, o kütlenin içinde bulunduğunu söyleyen Demiroğlu, “En gergin zamanımızda buzdağı parçalara ayrılır ve öfkeye dönüşür. Yalan söylenmesini herkes iyi karşılayamayabilir, hassaslaşabilir. Öfkeye yenik düşebiliriz” dedi.

GÜVEN YIKILMAMALI

“İletişim, hayal kırıklığı yaşatmadan kurulmalı” diyen Gülçin Demiroğlu, “Karşıdaki güven yıkılmamalı. Öfkenin şekline göre tepki de değişebilir ve şiddeti artabilir. Öfkesini bastıran korumacı bir birey bir şey yok ki gibi davranıp tartışmanın dışında kalmaya çalışsa bile kaçındığı problem çözülmez problem daha da büyür” dedi.

MANEVİYAT RAHATLATIR ÖFKEYİ DİNDİRİR

Öfkeyi ifade etmenin hareketlerle mimiklerle değil, sözsel olarak yapılması gerektiğini belirten Demiroğlu, “Bu durum beni rahatsız ediyor deyin. Karşıdaki anlamazsa öfke kontrolü kendi elimizde kendimizi rahatlatmalıyız. Fiziksel rahatlatma yürüyüş, şınav, mekik çekin, en azından yüzünüze su vurun. Bazen maneviyat bile sizin öfkenizi dindirir” tavsiyesinde bulundu.

 

“Etkili ve Yetkin Ebeveynlik” Semineri

“Çocuklarınızı Arkadaşları ile Kıyaslamayın...”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Eyüp Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Sosyal Koordinasyon Merkezi işbirliğinde düzenlenen Aile ve İletişim seminerleri devam ediyor.

Rami Eyüp Rumeli Türkleri Derneği’nde gerçekleştirilen “Etkili ve Yetkin Ebeveynlik “ Semineri’nde Uzman Psikolog Kübra Saral, “Yaygın ebeveyn tutumları, etkili ebeveynliğin temel unsurları, kardeş kıskançlığı ve ailenin rolü, kardeş çatışması durumunda ebeveynin arabuluculuğu, akrabaların çocuk yetiştirmeye etkileri” konularında bilgiler verdi ve soruları cevapladı.

“ÇOCUKLARI BİREY OLARAK KABUL EDİN”

Etkin ebeveynliği, kişinin çocuğu hakkında bilmesi gereken şeylerin tamamını biliyor olması olarak tanımlayan Saral, seminerde ebeveynlerin çocuklarını bir birey olarak kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Ebeveynlere, “Çocuğunuzun sosyal, duygusal, fiziksel gelişimi hakkında yeterince bilgi sahibi olun” tavsiyesinde bulunan Kübra Saral, “Çocuğunuzun sadece söyledikleri değil, hissettiklerini anlamaya çalışın. Onun göz hizasına inerek, göz teması kurun. Jest ve mimiklerle karşılık verin. Ben sana değer veriyorum, senin anlattıkların değerli mesajını verin. Onu arkadaşlarıyla kıyaslamayın” diye konuştu.

“ARKADAŞLARI İLE KIYASLAMAYIN”

Çocukların okul başarısının arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini de ifade eden Saral, “Bazı çocuklar akademik başarı gösterir. Kimi ise sporun ya da müziğin herhangi bir dalında başarılıdır. Ancak şu bilinmelidir ki okul başarısı, başarı kriteri değildir. Onların hata yapmalarına izin verin. Hataları öğrenme fırsatı olarak gösterin. Bunu yaparken hata yaptığında hatalı davranışının yerine ne koysa daha iyi olurdu. Onu gösterin” diye konuştu.


Tarih: 12 Şubat 2015 Perşembe    Hit: 3160

Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol