24 Nisan 2024 Çarşamba   

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET
 

Bayrampaşa’nın tanınmış işadamlarından Muhammed Sancaktar, gerek iş gerekse dernekçilik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Laleli tekstil sektörünün ünlü firmaları arasındaki İntersan’ın kurucusu olan Sancaktar, uzun süreden beri Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanvekili ve Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanlığı’nı bir arada yürütüyor. 
Aynı zamanda birçok derneğe üye olan Muhammed Sancaktar, gerek iş dünyası gerekse dernekçilik alanındaki çalışmaları konusunda Paşavizyon’a önemli açıklamalarda bulundu.

1991 YILINDA İNTERSAN’I KURDULAR
Kadın giyiminde uzmanlaşan, sektörün tanınan ve aranan firmalarından İntersan’ın kurucusu olan Muhammed Sancaktar, şirketin geçmişten bugünlere gelişini anlattı. İş hayatına 17 yaşında öğrenciyken atıldığını belirten Sancaktar, “Maddi durumumuz iyi olmadığından  okuyabilmek için çalışmam gerekiyordu. Üniversiteden bana master yapmam için teklif geldi. Rahmetli hocama ‘akademik olarak kariyerimi sürdürmek istemiyorum. Ticaret yapmak istiyorum’ dedim. Benim en iyi bildiğim yer Laleli’ydi. Üniversiteden sonra askere gittim ve dönüşümde ağabeyimle beraber 1991 yılında İntersan’ı kurduk. Firmamızda başta satış odaklı çalışıyorduk. Son 10 yıldan beri üretimimiz de var. Bir dönem yurtdışına açıldık. Polonya’da farklı şehirlerde17 tane mağaza açtık. Perakende satış mağazalarını 5-6 sene öncesine kadar işlettik. Ancak bu beni çok yordu. Haftada bir Polonya’ya gitmek zorunda kalıyordum. Laleli’deki işlerim aksayınca, oradaki ortağımıza işi devrettim. Halen o firmayla da işlerimiz sürüyor. Bizim ürünlerimizi yine alıp, satıyorlar. Biz bayan dış giyimi satıyoruz. Eskiden müşteri ayağımıza geliyordu. Şu an biz müşterinin ayağına gidiyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce kurduğumuz ihracat ekibiyle dünyaya açılıyoruz. Rusya ve çevresi odaklı çalışmamızın yanı sıra ihracat ekibim 15 günde bir farklı pazarlara gidiyor” diye konuştu.

LASİAD’I KAPANMA NOKTASINDAN ÇIKARDIK
Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (LASİAD) Başkanvekili olan Muhammed Sancaktar, yaptıkları çalışmalar konusunda da bilgiler verdi. LASİAD’ın en eski derneklerden biri olduğunu belirten Sancaktar, “LASİAD bir dönem kapanma noktasına gelmişti. Laleli’nin otoriter isimlerinin buluştuğu toplantı sonucunda yönetim şekillendi. 9 yıl önce yönetime girdim. Yaklaşık 8 senedir başkan vekiliyim. Biz geldikten sonra Laleli’nin çehresini değiştirdik. Belediye ile çalışarak Laleli’deki sokaklarını yeniledik. Laleli şu anda en büyük merkezlerinden biri haline geldi. Binalar yenilendi, tabela kirliliğinin önüne geçildi. Laleli, LASİAD öncülüğünde İmar affı kapsamına alındı. LASİAD olarak benim başkanlığımda festival düzenliyoruz. Sektörün canlı kalması için alım heyetleri getiriyoruz. Fuarlara katılıyoruz. Yakın dönemde LASİAD öncülüğünde Laleli komple trafiğe kapanacak. Turist otobüsleri hariç özel araçlar giremeyecek. Bizim şemsiyemiz kısa adı İTKİB olan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’dir. Tüm derneklerle, buna BATİAD dahil ortak hareket ediyoruz” dedi. Tekstik sektöründeki sıkıntılar hakkında da bilgiler veren Sancaktar, “Yurtdışına çalıştığımız için zaman zaman ülkeler arasında çıkan sıkıntılar dövizle çalıştığımız için bizleri de etkiliyor. Laleli 155 ülkeye hizmet ediyor. Sektörün en büyük sıkıntılarından birisi kalifiye eleman bulamamak. Bu sıkıntıları aşmak için İTKİB altında meslek liseleriyle ilgili protokollerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.

BOSNA SANCAK DERNEĞİ’NDE 2 YILDA 300 ETKİNLİK YAPTIK
31 Mayıs 2016’dan beri Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını yapan Sancaktar, geçtiğimiz temmuz ayında yeniden başkanlığa seçildi. 16 yıldan beri dernekte yöneticilik yapan Sancaktar, “Yaklaşık 2.5 yıldan beri de üyelerimizin teveccühleriyle dernek başkanlığını büyük bir onur ve gururla yapmaktayım” dedi. Dernek başkanlığının ilk yılında 197 faaliyet yaptıklarını belirten Sancaktar, “İki yıllık süreçte ise toplamda yaklaşık 300 faaliyet gerçekleştirdik. Bir dönem sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler gibi birçok mesleğe yönelik toplantılar düzenledik. Enstrüman, Boşnakça, Türkçe, satranç, resim kursları ile dikiş-nakış kursu açtık. Folklor ekibi ve Sevdalinka koromuzu kurduk. En büyük faaliyetimiz de dernek binamızın yenilenmesiydi. En alt kattaki kültür salonunu da hizmete açtık. Alt salon bitti, üst salonu yeniledik. Derneğimizi bir kültür merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Yoğun çalışmalarımdan dolayı bazen yoruluyorum ama insanlara hizmet etme duygusu tüm yorgunluğumu alıyor” ifadelerini kullandı.

SADECE BOSNA VE SANCAK DEĞİL TÜM HALKIMIZIN YANINDAYIZ
Bayrampaşa’nın en faal derneklerinden Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ndeki çalışmalar konusunda bilgiler veren Sancaktar, “İlber Ortaylı gibi otoritelerin konuşmacı olarak katıldığı yaklaşık 750 kişiye Göç konulu konferans verdik. Konserler, sergiler ve söyleşilerin olduğu Bosna Sancak Kültür Günleri’ni 3 yıldır düzenliyoruz. Amacımız Bosna Sancak’ın kültürünü, sanatsal yönünü ülkemizdeki insanlara tanıtmak. En büyük hedeflerimizden biri de nasıl Bosna Hersek’i insanlarımız biliyorsa Sancak’ı da tanımalarını sağlamak. Geçen yıl derneğimizin kadın kolları ile beraber Bakırköy Kadın Tutuklu Cezaevi’ne büyük bir bahçesi de olan kreş yaptırdık. Son olarak ise gençlik kolumuzla beraber 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramı yürüyüşü ve söyleşi düzenledik. Yine gençlik kollarımızla ‘Uyuşturucuya değil, spora bağlan’ adı altında her yıl basketbol turnuvası düzenliyoruz. Derneğimiz eskiden8-9 öğrenciye burs veryordu. Çünkü dernek binasını bitirmek için efor sarfediyorduk. Geçen yıl ­70 kişiye burs verdik. Bu yıl da Allah nasip ederse 150 kişiye burs vermeyi planlıyoruz. Daha önce yaklaşık 2500 olan Ramazan kumanya sayısını 4 bine çıkardık. Kesinlikle hem bursları hem de kumanyaları sadece Boşnaklara değil, nereli olduğuna bakmadan farklı bölgelerdeki insanlara da veriyoruz” dedi.

TUTİN’E YENİ DOĞUMHANE YAPTIRACAĞIZ
Sancak bölgesindeki insanlara çok önem verdiklerini belirten Sancaktar, “Her sene halkının birçoğu fakir olan Sancak’ta kurban kesiyoruz. Gençler oradaki Sırp yönetiminin ilgisizliği sonucu işsizlikten farklı ülkelere gidiyor. Sancak bölgesindeki Tutin şehrindeki doğumhane yetersiz olduğu için Müslüman kadınlar Belgrad’a yönlendiriliyordu. Dernek olarak kadın kollarımızla birlikte Tutin’deki doğumhaneyi yenileme projemiz var. Biz Bosna ile Sancak arasında köprü vazifesi görüyoruz. Geçen yıl Bosna Sancak’ta kurulan 105 yıllık Merhamet Derneği ile Kızılay arasında protokol yaptık. Hem Bosna hem de Sancak bölgesine kültürel ve sosyal yardım anlamında ortak hareket edip, bunu da gerçekleştiriyoruz. Merhamet’in birçok ülkede temsilciliği bulunuyor. Hatta Türkiye’deki Suriyeliler’in de kampına gelerek yardım bile götürdüler” diye konuştu.

DERNEĞİMİZE İKİ YENİ TEMSİLCİLİK AÇACAĞIZ
Yeni dönemdeki projelerinden bahseden Sancaktar, “Derneğimizin genel merkezi burası ama biri Adana’da biri de Kütahya’da iki temsilcilik açmayı ve bu sayıyı arttırmayı da düşünüyoruz. Türkiye’nin hemen hemen tüm illerinde Boşnak var.  Temsilcilikleri açtığımız zamanda İçişleri Bakanlığı’na başvurup derneğimizi Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne çevirmeyi düşünüyoruz. Bina içerisinde Rumeli Müzesi’ni yapmayı, geçen sene açtığımız kütüphanemizi zenginleştirmeyi ve herkese açmayı düşünüyoruz. Yapmak istediklerimizin yüzde 20’sini yapamadık daha. Bunun yanı sıra diğer STK’lar ve Rumeli camiasıyla diyalog halindeyiz. Aynı zamanda Bayrampaşa Rumeli Balkan Platformu Başkanıyım. En büyük amaçlarımızdan biri Bayrampaşa’daki Rumeli camiasının birbirini tanıması. Zaman içerisinde farklı ortak projeler üreteceğiz. Kaymakamlık ve belediyemiz de çalışmalarımıza destek veriyor. Örneğin basketbol turnuvasını belediye ile birlikte yapıyoruz. Sağ olsunlar hep yanımızdalar. Derneğimizi 7 gün boyunca faal olan bir kültür merkezi haline çevireceğiz. Bu dernek tüm Rumeli camiasının derneğidir. Kosovalı bir kadın sanatçı el işleriyle ilgili bir sergi düzenledi burada. Gagavuz Türkleri ve Azerbaycanlıların toplantısı da yapıldı. Derneğimiz sadece Bosna Sancak’tan gelen insanlara hizmet etmiyor. Herkese açık bir derneğiz” şeklinde konuştu.

TEK SORUNUM AİLEME VAKİT AYIRAMAMAK 
Röportajımızın sonunda Muhammed Sancaktar’a bu kadar yoğun çalışmalar arasında ailesine vakit ayırıp ayıramadığını sorduğumuzda ise, “Tutin Sancak doğumluyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 3 aylıkken Türkiye’ye gelmişiz. Doğu Bloku dillerinin çoğunu bilirim. Kimya mühendisiyim. Gönüllülük esasına dayanan derneklerde görev yapınca ister istemez fedakarlık etmek gerekiyor. Bunun en önemlisi de aile. Tek sorunum aileme fazla vakit ayıramamak. Fırsat buldukça onlara tabiî ki vakit ayırıyorum. Haklarını helal etsinler. Uzun yıllar basketbol oynadım. Bayrampaşaspor’un o dönemki basketbol takımında da forma giydim. 2000’li senelerde Yıldırımbosnaspor’un Basketbol Şubesi Başkanıydım. Benim zamanımda Yıldırımbosna kadın takımını amatörden 1. Lig’e çıkarttık. Erkek gruplarını kurduk ve onları da 1. Lig’e çıkarttık. ­­­Son olarak da şunu eklemek istiyorum. Paşavizyon gibi kaliteli ve başarılı bir gazetenin yazarı olmaktan da onur duyuyorum” şeklinde konuştu.

 

Tarih: 16 Kasım 2018 Cuma    Hit: 3126

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol