19 Nisan 2024 Cuma   

DİZ KİREÇLENMELERİ VE DİZ PROTEZİ

 DİZ KİREÇLENMELERİ VE DİZ PROTEZİ
 

Diz Kireçlenmeleri ve Diz Protezi

Diz eklemindeki kıkırdak yapıların zamanla aşınması ve devamlılığının bozulmasına diz kireçlenmesi denir. Normal yapısı kaygan yapıda olan kıkırdaklar yaşa ve kiloya bağlı olarak yavaş yavaş incelerek incelmeye başlarlar. Zamanında tespit edilip önlem alınmazsa yıpranma ilerler ve kıkırdak yapılar tamamen kaybolup kemik yapı ortaya çıkar. Dolayısıyla kişide oluşan ağrı ve hareket zorluğu şiddetlenir. Yürümek, merdiven çıkmak ve inmek ağrı nedeniyle çok zorlaşır. Zamanla hastalığın ilerlemesiyle uyurken, dinlenirken dahi ağrının şiddetinden durulamaz. Amacımız hastaların hafif evrelerdeyken tanının konulması ve ameliyatsız yöntemlerle kireçlenmeyi durdurmak veya yavaşlatmaktır. Eğer kireçlenme ileri seviyeye ulaşmışsa, ağrılar ve hareketlerdeki kısıtlılık yaşam konforunu düşürmüşse diz protezi ameliyatı yapmak gerekir. Diz protezi operasyonu ağrılarınızdan kurtulmanız, eski konforlu yaşamınıza geri dönmeniz için etkili bir tedavi yöntemidir. Bugünün tıp bilgilerimiz ile, sonuçları tüm cerrahi tedavileri ele aldığımızda en iyi olan cerrahi tedavi yöntemlerindendir.
Diz protezleri kaybolan eklem yüzeylerinin yerine yerleştirilen, kıkırdakların görevlerini taklit eden malzemelerdir. Ameliyat ile aşınan kıkırdak dokular çıkarılır ve yerlerine protez dediğimiz bu materyaller konulur. Diz protezi ameliyatı için bir yaş sınırı olmasa da 50 yaşın üstünde tercih edilir. Gereklilik halinde yaşa ve kiloya hiçbir şekilde bakılmadan ameliyat gerçekleştirilebilir. Kilo vermek eklemlerin üzerindeki yükü azaltmanın yanı sıra protezlerin ömrünü uzatmak için de yararlıdır. Bugünün şartlarında diz protezinin ömrü 20 yıla kadar çıkmıştır. Bu süre hastanın kilosuna, yaşına ve yaşam alışkanlıklarına göre değişebilir.

KISMİ DİZ PROTEZLERİ
Dizin tamamına ilerlememiş, sadece bir bölgesinin etkilendiği diz kireçlenmelerinde diz protezine alternative olarak kısmi (yarım) diz protezi yapılabilmektedir. Bu ameliyat daha küçük bir kesiden yapılan, hem dizin bozulan eksenini düzelten, hem de aşınmış kıkırdak bölgesine konulan protezle sorunu ortadan kaldıran bir işlemdir. Ameliyat için doktorunuzun muayene ve incelemeleriyle karar vereceği bazı ön şartlar vardır. Bu şartlara uygun olan hastalarda titiz uygulama ile çok iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Kısmi diz protezinin avantajları; küçük bir kesiden yapılması, dizin sadece aşınmanın olduğu bölgesine uygulanması, sağlam kıkırdak bölgelerinin korunmuş olması, enfeksiyon olasılığının çok düşük olması ve hastanın ameliyattan sonra günlük aktivitelere uyumunun kısa sure içinde gerçekleşmesi, hastanede daha kısa kalış süresidir. Uygun hastalara, titiz bir cerrahi teknik ile uygulandığında çok uzun süreli (20 yıldan fazla) çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

DİZ PROTEZİ AMELİYATI SONRASI HASTALARIMIZI NELER BEKLER?
Ameliyattan sonra oluşabilecek ağrılar ameliyatın en ürkütücü kısmı olarak bilinir. Bu durum ağrı pompaları ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilmekte. Ameliyattan 3-4 saat sonra gıda tüketilebilir. Hastanede yatış süresi  ortalama 2-3 gündür. Hastamız ameliyatın ertesi günü  ayağa kaldırılır ve  egzersizlere başlanır. 10-15 gün sonra gelinen kontrolde yara pansumanı yapılır ve gerekli görülmesi durumunda dikişler alınır. Bu kontrolle birlikte fizik tedavi sürecine girilir. Aktif yaşama yaklaşık 1,5 ay içinde kavuşulur.

BAYRAMPAŞA KOLAN HOSPITAL
ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI
Doç. Dr. Erkam KÖMÜRCÜ

Tarih: 21 Haziran 2018 Perşembe    Hit: 8889

Fotoğraflar
  • #
  • #
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol